Новини

БЛОК КИНО 2018 В „МЛАДОСТ”

В Блок Кино вярваме, че новите културни центрове са кварталите, които в големите градове често са възприемани като периферия. Затова през летните месеци срещаме новото българско кино с неговите зрители там, където всички се чувстваме уютно и комфортно – пред блока, в кварталния парк или в двора на близкото училище. Така с прожекции на открито искаме да предизвикаме трансформация и диалог – за българско кино и ритъма на градския живот.

Предвидените  дати за Младост са 1 и 2 август, съответно сряда и четвъртък. Резервните ни дати спрямо времето са 3 и 4 август (петък и събота).

Тази година Блок Кино е част от културния календар на Столична Община.

На 1 август ще покажем :   пълнометражния филм  Прокурорът, защитникът, бащата и неговия син”, реж. Иглика Трифонова и късометражния “Гората на Димо”, реж. Христо Симеонов

Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син

България-Холандия-Швеция, 2015, 102 минути
Режисьор – Иглика Трифонова
Сценарий – Иглика Трифонова
Оператор – Рали Ралчев
Музика – Теодосий Спасов
В ролите – Роман Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович, Ованес Торосян, Нермина Лукач, Красимир Доков, Игор Скварица, Лабина Митевска
Продуценти – Росица Вълканова, Петра Гьодингс, Улф Синерхолм
Продукция – Klas Film, Filmlance Intenational AB, Phanta Vision Film International B.V.

Това е филм за едно момче от отдалечено босненско градче, чийто живот се срива заедно с важните исторически събития в региона. За неговото краткотрайно, но важно появяване на сцената на тези събития. За начина, по който висшите политически интереси и съдът използват скромния живот на един човек в името на великата демокрация, а след това го обвиняват. Филм за вечното жертвоприношение.

На 2 август ще прожектираме: “Георги и пеперудите”, реж. Андрей Паунов

“Георги и пеперудите”

България, 2004г., 60 мин.
Сценарист и режисьор: Андрей Паунов
Оператори: Борис Мисирков, Георги Богданов
Музика: Иво Паунов, Вихрен Паунов
Продуцент Мартичка Божилова, АГИТПРОП
С подкрепата на ИА “Национален филмов център”

Това е история за оптимизма, охлювите, щраусите, коприната, милосърдието, соевия хляб, шизофрениците, чуждестранните инвеститори, западните ловци, мизерията и състраданието.

Един от най-успешните български документални филми, “Георги и пеперудите” е за мечтата на доктор Лулчев — психиатър, невролог и директор на „Дом за възрастни с умствена изостаналост“ в с.Подгумер, нагърбил се с нелеката задача да превърне това безнадеждно място в истински дом. Идеята на директора е на територията на Дома да се организира стопанство, в което болните да отглеждат охлюви, щрауси и фазани и да произвеждат коприна и соев хляб. Една история за идеализма и ентусиазма.

 

14:39 | 08.06.18 | Новини