Новини

В последния ден на юли и първият ден на август – Блок Кино в район „Младост“

Тази вечер – 31.07.2019 г. в парк „Младост 3“, от 20:45 ч., жителите на района ще могат да се насладят на пълнометражния филм „Ага“ и късометражния филм “Брак” които са част от програмата на Блок Кино 2019.

Входът е свободен.

*Филмът е със субтитри на български език.

ДЕТСКИ КЪТ: За най-малките ще има забавна работилница, в която децата ще направят филмова лента с 24 кадъра.

Блок Кино е независим проект, който стартира през лятото на 2015-та година с отворени прожекции на нови български филми на открито в междублоковите пространства. Днес програмата се разгръща в три панела – Блок А (за българско анимационно кино), Блок Д (българско документално кино) и Блок Игрално Кино.

Малко повече информация за двете прожекции тук:

АГА

България/Германия/Франция, 2018, 96 минути

режисьор: Милко Лазаров

в ролите: Михаил Апросимов, Феодосия Иванова, Галина Тихонова, Сергей Егоров, Афанаси Клаев

Нанук и жена му Седна живеят в безкраен лед и сняг. Те са ловци на елени и са част от много стара традиция, но докога? Когато Седна се разболява сериозно, Нанук трябва да се сближи с дъщеря си Ага, която се е отрекла от традиционния живот. Изведнъж на Нанук му се налага да се справя със свят, който не разбира и в който няма място за хора като него.

„Интересно ми е как тези ескимоси, които оцеляват в непосилни за съвременните хора условия, успяват да запазят деликатността на междучовешките отношения и да приемат живота с усмивки и симпатия. … Винаги ме е вълнувало как модерният и бързо развиващ се свят засяга малките общности, как процеси, които на пръв поглед нямат нищо общо, се отразяват върху живота на цели нации. С този филм изследвам как модерният свят застрашава устоите на основни човешки ценности. Възхищавам се на хора, които живеят в непоносими за модерния човек условия и успяват да съхранят деликатните си взаимоотношения и да приемат живота смирено и състрадателно.“, Милко Лазаров.

 

БРАК

България, 2018, 21 минути

режисьор и сценарист: Слава Дойчева

в ролите: Слава Дойчева, Мартина Апостолова, Силва Милковска, Александър Трифонов, Венелина Гяурова

Една сватба. Едно момиче. Един гардероб. И изборът, който трябва да бъде направен веднъж завинаги – срещу течението или срещу самата себе си.

Утре – 01.08.2019 г. отново на същото място и в същия час, жителите на район „Младост“ ще имат възможността да се докоснат и до документалното кино с филма „ТАЙНИЯТ ЖИВОТ НА ВЕРА“, реж. Тонислав Христов.

Повече за филма тук:

Финландия / Дания / България, 2019, 82 минути

режисьор: Тонислав Христов

сценарий: Тонислав Христов, Каарле Ахо, Любомир Цветков

оператор: Александър Станишев

Вера е млада жена, която нарича себе си “В” и се бори с тежка травма от детството. Докато се опитва да помогне на умствено изостаналия си брат, а и на себе си, намира спасение в ролевите игри. С помощта на различни идентичности, в които се превъплъщава, тя се опитва да стане по-независима и да се изправи срещу най-големия демон от миналото – агресивният й баща.

Блок Кино е част от календара на културните събития на Столична община за 2019 година.

Заповядайте!

9:53 | 31.07.19 | Новини