Новини

ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ПЛАНЕТАТА

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА ПОЧЕТНА ГРАМОТА НА УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛНИТЕ НОМИНАЦИИ ЗА ДЕЦА „НАЙ-ГОЛЕМИЯТ МАЛЪК ПРИЯТЕЛ НА ПРИРОДАТА И ЖИВОТНИТЕ“ 1918/19 г.

На 16 юли 2019 г. в детска градина „Елхица“, район „Младост“ в София се състоя церемония по връчване на почетна грамота за малките еко –  художници, участвали всеотдайно във второто издание на Националните номинации „Най-големият малък приятел на природата и животните“ с представителна изложба в Народното събрание. На директор Виолета Коцева бяха връчени поздравителните адреси от председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева и от директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. Децата получиха приветствия лично от началника на РУО София – град д-р Ваня Кастрева и експерта в отдел „ Образование“  на район „Младост“ Светлана Дякова. В присъствието на щастливите си родители 5 – годишната Рая Ангелова бе възнаградена за прекрасната й рисунка, представена на изложбата в Народното събрание.

На тържеството официалните гости заедно с директор Коцева уважиха поканата на  автора на Номинациите фондация „АФА-България“ и с готовност се включиха в оформянето на короната на „Дървото на хармонията“ – талисман на детските номинации. Всички допринесоха за това с нови  листа от цветните отпечатъци на дланите си.

Категорията, в която участват децата от детските градини, е „Еко-художник”. Това е конкурсът за най-малките със задачата да представят в рисунки грижовно отношение към животните и природата.

Идеята на „АФА-България“ за обединяване усилията на обществото за формиране на ново екологично мислене и поведение е подкрепяна от народните представители на Република България, които на 19 юни откриха втората изложба на Националните номинации в Народното събрание. Зам. председателя на Народното събрание г-н Емил Христов поздрави представителите на учебните заведения, включили се в детския еко-форум. Почетни грамоти се връчиха от председателите на постоянните комисии в Народното събрание по околната среда и водите: г-жа Ивелина Василева; по образованието и науката: г-жа Милена Дамянова; по земеделието и храните: г-жа Мария Белова и от официалния гост на изложбата: директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова.

Във второто издание на Номинациите са се включили деца от учебни заведения в 69 населени места в България: Антон, Асеновград, Батановци, Белово, Благоевград, Ботевград, Брацигово, Брезник, Бяга, Варвара, Велинград, Ветрен дол, Враца, Велико Търново, Габрово, Горна Малина, Дамяница, Драгиново, Драгичево, Дупница, Елин Пелин, Ихтиман, Казанлък, Карлово, Кладница, Клисура, Ковачево, Кормянско, Костенец, Костинброд, Кюстендил, Лозен, Ловеч, Марикостиново, Микрево, Момин проход, Ноевци, Нови хан,  Ново Делчево, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Перущица, Петко Славейков, Пловдив, Попинци, Радилово, Раковски, Ресен, Розино, Рударци, Ряховците, Сандански, Севлиево, Септември, Склаве, Сопот, София, Стара Загора, Стряма, Трудовец, Трявна, Червен бряг, Черногорово, Челопеч, Ябланица, Ярджиловци.

„АФА-България“ с подкрепата на общините и държавните институции  продължава вълнуващия еко – урок за бъдещето на Планетата и мисията на човека: да съхрани Природата, да защити животните, да осигури надежда за Човечеството.

Третото издание на Номинациите 2019/20 г. стартира на 5 юни – Международния ден за опазване на околната среда.

8:52 | 17.07.19 | Новини