Новини

Европейски футболен турнир в „Младост“

Вчера – 09.05.2019 г. от 09:00 до 15:00 ч. се проведе футболен турнир между училищата на територията на район „Младост“.

В оспорваната надпревара взеха участие 7 отбора:

  • Отбор България – представен от учениците на 144-то СУ „Народни будители“;
  • Отбор Италия – представен от учениците на 128-мо СУ „Алберт Айнщайн“;
  • Отбор Франция – представен от учениците на 131-во СУ “Климент Аркадиевич Тимирязев”;
  • Отбор Испания – представен от учениците на 82-ро ОУ “Васил Евстатиев Априлов”;
  • Отбор Португалия – представен от учениците на 145-то ОУ „Симеон Радев“;
  • Отбор Русия – представен от учениците на 125-то СУ „Проф. Боян Пенев“;
  • Отбор „Младост“ – представен от възпитаниците на ФК „Младост – 2015 г.“.

Патрон на събитието и основен организатор в лицето на арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на район „Младост“ и Валентин Колев, старши експерт в отдел „Образование, социални дейности, здравеопазване, култура и спорт“, е Столична община район „Младост“, както и фирма „City Events“.

Основни спонсори на събитието са: Happy Delivery, Metro cash and carry, магазини DOMKO, строителна компания “BLD”, спортен комплекс „Олема Спорт“.

Всеки от участниците в турнира получи торбичка с изненади, предоставени от METRO CASH AND CARRY.

А след приключване на събитието за уморените, но удовлетворени футболисти имаше вкусен обяд, предоставен от верига Happy.

Сред официалните гости на събитието бяха футболните легенди – Емил Костадинов, Валентин Чакъров, Велислав Вуцов и Димитър Ангелов – Дучето, представители от Министерството на младежта и спорта, Лигата на футболните съдии, изпълнителни директори и представители на НПО сектора.

Арх. Румен Русев откри събитието като честити празника на всички и пожела успех на участниците. „9 май е празник на Европа – на единството и мира, затова аз Ви пожелавам винаги да следвате тези два принципа както в играта, така и в живота“. В думите си към децата, той изрази вярата си в техния успех не само в рамките на турнира, а и за в бъдеще. Той благодари на всички треньори за усърдието, с което подкрепят своите възпитаници, за амбицията, с която ги учат на спецификите на футбола и им пожела много покорени върхове.

След официалното си приветствие той даде и старт на състезателния турнир.

Първи на терена излязоха отборите на Италия и България (група А), следвани от ФК „Младост 2015“ (група Б). След това топката бе предадена към отборите на Русия – Франция (група А) и съответно Испания – Португалия (група Б).

Всички отбори се състезаваха изключително достойно и въпреки крехката възраст на участниците – на много високо, професионално ниво.

Официалните гости бяха впечатлени и обнадеждени, че в България има талантливи деца, които с много работа и мъничко късмет биха могли да прославят страната ни по света и да продължат традицията на успеха от 1994 г.

В края на турнира стана ясно, че Купата на Кмета безпрецедентно печели отборът на Португалия. Учениците от 145-то училище се представиха на изключително ниво и щастливо стиснаха купата.

А ето как се класираха и останалите отбори:

1-во място за отбора на Португалия (145-то ОУ „Симеон Радев“);

2-ро място за отбора на „Младост“ (ФК „Младост – 2015 г.“);

3-то място за отбора на Русия (125-то СУ „Проф. Боян Пенев“);

4-то място за отбора на България (128-мо СУ „Алберт Айнщайн“);

5-то място за отбора на Италия (144-то СУ „Народни будители“);

6-то място за отбора на Испания (82-ро ОУ “Васил Евстатиев Априлов”);

7-мо място за отбора на Франция (131-во СУ “Климент Аркадиевич Тимирязев”).

Купата на първенците връчи лично арх. Румен Русев. Той поздрави победителите и им пожела още много първи места и спечелени битки – както на терена, така и в живота.

Наградата за второто място бе връчена от Емил Костадинов, трета награда – от г-н Валентин Чакъров, а всички останали награди бяха връчени от Вили Вуцов.

Специални подаръци, децата, получиха от председателя на Български футболен съюз – Борислав Михайлов – лично подписани от него футболна топка и вратарски ръкавици.

За връчването на наградите асистираше и прекрасната Михаела Тошинова – първата подгласничка на „Мис Младост 2019 г.“, която бе красивото допълнение в този ден.

Децата имаха възможността и да си направят снимки с големите имена на българския футбол, както и да си поговорят с тях за спорта.

От своя страна арх. Румен Русев също обърна внимание на младите таланти, като си поговори с тях за любимия спорт и предизвикателствата, пред които се изправят децата. Той подкрепяше всички отбори, защото децата на „Младост“ за него са едно цяло. И беше щастлив, че спортсменската игра, която направиха децата имаше наистина благоприятен ефект върху всички участници и треньори.

Арх. Русев, получи специален подарък от Български футболен съюз (БФС) – поздравителен плакет, от името Президента на БФС – Борислав Михайлов по случай 9 май – Ден на Европа.

По време на всички срещи се наблюдаваше коректно отношение и спорсменство, а не спортна злоба и груба игра. Децата се забавляваха и настроението на всички беше точно като на празник.

Интерес към футболния турнир проявиха и медиите, които отразиха събитието. Телевизия Евроком излъчи кратък материал за събитието.

Столична община район „Младост“ и арх. Румен Русев поднасят своите благодарности към всички участници, треньори, директорите на училищата, чииито възпитаници взеха участие в турнира, както и към всички спонсори на събитието и фирма „City Events“ – организатор.

16:00 | 10.05.19 | Новини