Местоположение

Район „Младост“ е един от 24-те административни района на Столичната община. Той обхваща големия софийски жилищен комплекс „Младост“, квартал "Горубляне", ж.к. "Полигона" и 2 основни промишлени зони – научно-производствена зона „Изток“ и научно-производствена зона „Горубляне“. Той е сред най-модерните и бързо развиващи се квартали в София. В него е и разположен най-големият бизнес комплекс в Източна Европа – Бизнес парк София.

Районът е разположен в югоизточната част на София. На площ от около 1700 хектара жилищният комплекс представлява около 10% от територията на града. На запад "Младост" граничи с ж.к. „Дървеница“ и ж.к. „Мусагеница“, на юг – с местността Камбаните и с Околовръстния път.

Югоизточната част на „Младост“ отстои на около 2-3 километра от кв. "Горубляне", а на север граничи с бул. „Цариградско шосе“, ж.к. „Дружба“ и ж.к. „Полигона“.

Територията на Район „Младост“ попада в умерения пояс с ниска годишна сумарна степен на слънчево греене. Температурният режим е характерен със средна годишна температура на въздуха 23 градуса, която е с половин до едни градус по-ниска от тази централната част на София. В „Младост“ духат предимно северозападни ветрове. По брой на населението „Младост“ е на 2-ро място в Столична община след Район „Люлин“.