Новини

Освещаване на Горноврабчанският манастир “Свето Възнесение Господне” (Св. Спас)

Горноврабчанският манастир “Свето Възнесение Господне” (Св. Спас) се намира в планина Рудини, южно от селата Горна Врабча и Елов дол. Няма сведения кога  е възникнал манастирът. Предполага се, че обителът е наследник на описания в турските данъчни документи на Кюстендилски санджак от XVI в. манастир „Св. Никола” към с. Вранче (вероятно днешното село Долна Врабча). Възможно е този манастир да е бил метох или скит на известния на времето Пещерски манастир “Св. Никола”. Не се знае и колко време е просъществувал, нито кога е спрял да функционира. Може би днешния Горноврабчански манастир „Св. Възнесение Господне”, е изграден, на същото място или в близост до стария манастир. В сегашния си вид е построен в края на XIX в. (1892 г.), като нееднократно е дооформян и през XX в. В началото на XXI в. е извършен цялостен ремонт на манастира.

Манастирският комплекс се състои от църква, жилищна и стопанска сграда, както и магерница.

От началото на века по храма не са извършвани повече ремонти, което разбира се е довело до почти пълната му разруха. До 2016 г., когато бива възложена реставрация на храма и укрепване на прилежащия терен.

Така започва и новата история на това кътче високо в планина Рудини.

Екип от млади проектанти под ръководството на арх. Румен Русев (понастоящем ВрИД Кмет на СО район „Младост“), създава проект за реставрацията на манастира, по който се започва усилена работа. И така на 03.05.2019 г. бе официалното откриване на изцяло реставрирания Горноврабчански манастир “Свето Възнесение Господне“.

В този слънчев ден, точно след Великденските празници прага на храма прекрачиха стотици миряни, които изкачиха каменистия път до манастира, за да се помолят за мир и здраве.

Освещаването на реновацията се ознаменува с Архиерейски водосвет, отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, Архимандрит Никанор игумен на Гигински манастир и други духовни лица.

Сред официалните гости на церемонията бяха народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров,  кметът на Община Перник – г-жа Вяра Церовска и нейният екип, областният управител на Перник – г-жа Ирена Соколова, Кметът на Община Земен – Димитър Сотиров, арх. Румен Русев в качеството му на ръководител на екипа проектирал реставрацията на манастира, г-жа Весела Барбукова и др.

По повод на празника, Кметът на община Земен – Димитър Сотиров, даде курбан за здраве, който бе осветен от иконом Димитър Миланов, енорийски свещеник на Земен.

Всички присъстващи изказаха благодарността и радостта си от постигнатото по реставрацията на манастира и прилежащите му части.

Арх. Русев бе изключително доволен от крайния резултат, защото в тежки времена като днешните духовността е важен елемент от запазването ни като народ, запазването на културните ценности и моралните устои.

Храмът е пазител на мира, на вярата, на доброто. И поради тази причина трябва да ценим, пазим и да се грижим за българските храмове, за българската душа.

Онова, което наистина ни принадлежи е свободната ни воля и само от нея зависи дали ще се качим или ще останем на пристанището, защото духовността е кораб, който ни трябва, за да пристигнем там където сме се запътили.

12:21 | 04.05.19 | Новини