Отчети

Отчет за всичко случило се в район “Младост” през месец март

Уважаеми съграждани, предоставяме ви информация от Район „Младост“ за изминалия месец март 2018г., за всичко свършено от служителите на районната администрация, както и събитията, провели се в рамките на „Младост“ – празници, културни и спортни мероприятия:

 • Броят обработени преписки, от деловодството на районната администрация на „Младост“ за месец март е 4 819;
 • След дълга битка с частни инвеститорски интереси, район „Младост“ СО получи правото на собственост върху обширен терен с площ 17,148 дка, намиращ се след храм „Рождество Христово“ и ул. „Жечо Гюмюшев” в „Младост“3. Собствеността беше прехвърлена безвъзмездно от Областната управа на Столична община за изгражданена парк в “Младост”.  В момента се набират проектни предложения, като идейната концепцията на парка е свързана с българското Европредседателство тази година.
 • Кметът на „Младост“ Иванчева проведе работни срещи с министъра за българското председателствона Съвета на ЕС Лиляна Павлова, както и с кмета на София Йорданка Фандъкова, за обсъждане на идейната концепция на парка, както и вариантите за финансиране на неговото изграждане;
 • Експерти от районната администрация се запознаха с обществените ползи и рисковете от осъществяването на градско земеделие на територията на „Младост“. Обстойната презентация беше направена от интердисциплинарен екип от български изследователи към БАН. Пресечна точка беше намерена с директори на училища и детски градини от „Младост“, които са съгласни да стартират с пилотни проекти, за да покажат на децата ползите от градското земеделие.
 • Състоя се първата работна кръгла маса под егидата на кмета на район „Младост“ за иницииране на широка обществен полемика на тема „Етика и толерантност“ в училище. Добрата идея дойде от Евелина Станчева, част от екипа на районната администрация, началник отдел „Образование, социални дейности, здравеопазване, култура и спорт“ и директорката на ЧОУ „Куест“ Юлия Аткова.
 • В резултат на няколко месечна битка екипът на район „Младост“ постигна една мъничка победа. Във вече приетия Закона за устройството и застрояването на Столичната община, зоната за необостъргачи в “Младост” отпада. Може да се строят сгради “само” до 75 метра, а в повечето столични райони остава възможност “по изключение” те да са до 100 метра.
 • Битката водена от кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, заедно с граждани и неправителствени организации с параграф 28 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община, обаче продължава. Този параграф отваря възможност за застрояване на зелените площи в София, което категорично е срещу волята и интересите на гражданите.
 • Район „Младост“ беше домакин на чуждестранни гости по проект по програмата „Еразъм+“ – „Да прекосим границата“. Проекта е подготвен и се реализира по инициатива на 144 СУ „Народни будители“ в „Младост“. В рамките на проекта през месец март в България, пристигнаха 57 чужди представители на образователни институции и ученици от Португалия, Дания Уелс, Турция, Италия.
 • На 1 март в Народно читалище “Младост 1971” България, Молдова, гости от посолствата на Азербайджан, Грузия, Мароко, Палестина и Пакистан отпразнувахме празника на мартеницата! Мартенският концерт “Молдова и България – културно наследство, което сплотява” се проведе под патронажа на Посолството на Република Молдова със съдействието на кмета на Район “Младост” Десислава Иванчева.
 • Район „Младост” стартира кампания по събиране на книги, които да подарим на бесарабските българи в Молдова. Кампанията е под егидата на посланика на Република Молдова Негово Превъзходитeлство г-н Щефан Горда.
 • Бяха проведени 14 работилници по проекта „Децата на Младост събират разделно отпадъци“, с който екип на района спечели финансиране от „Екопак България“ на стойност 25 000 и приз за „Най-зелена община за 2017г“;
 • Бяха монтирани 105 броя нови пейки на различни точки в район „Младост“.

17:43 | 16.04.18 | Отчети