Събития

Победителят от първия Маратон на Франкофонията заминава за Женева

Победителят в първия Маратон на Франкофонията, провел се в столичния район „Младост”, заминава за три седмици в Женева. Това е гимназистът Илия Мирчев.

Маратонът, организиран от  Район „Младост”-Столична община и Международната организация на Франкофонията, се превърна в истински празник, не само за участващите ученици, но и за събралите се граждани, много от които не само от „Младост”, но дошли и от други райони на София. Присъстваха представители на редица посолства на страните от Франкофонията.
В присъствието на нотариус беше изтеглена голямата награда – триседмичен курс по френски език в Университета в Женева(Швейцария), а победителите при девойките и младежите получиха таблети, курсове по френски език във Френския институт и различни предметни награди. Кметът на район „Младост” Десислава Иванчева и директорът на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа доц. д-р Рени Йотова връчиха купи, грамоти и наградите на отличилите се.
При младежите първи финишира Мирослав Василев от 128 СУ, а втори и трети останаха Павел Димитров (9 ФЕГ) и Евгени Калчев (131 СУ).
Бяха раздадени три първи награди за девойки. Победителки станаха Виктория Югова и Анна Попчовска от 9 ФЕГ, и Михаела Накова от 81 СУ. Техни подгласнички останаха Мария Павлова (144 СУ) и Мария Пеловска (9 ФЕГ).
Беше даден старт и за гражданите, желаещи да пробягат трасето. След края на Маратона беше направена и демонстрация на играта петанк, която се появява в началото на XX век във Франция. Цялото събитие премина под звуците на музика от страните от Франкофонията, като с прекрасни изпълнения се изявиха хорът на Френската гимназия и талантливите деца на „Младост” с ръководители Мими Иванова и Развигор Попов.
Събитието се проведе със съдействието на Университета в Женева, Швейцарското посолство в България и Френския институт в България.

Снимки от Маратона на Франкофонията може да намерите във Фейсбук страницата на района ТУК.

14:08 | 19.03.17 | Събития