Новини

Походът на книгите в 123-та детска градина „Шарл Перо“

В националната кампания за насърчаване интереса на децата към четенето на книги „Походът на книгите“ днес се включи и детска градина „Шарл Перо“ в кв. „Горубляне“.

Инициативата стартира от 2-ри и продължава до 23-ти април 2019 г.

Това е осмото поред издание на „Походът на книгите“, като началото му бе поставено на 2 април (вторник) в 10:00 ч., на пресконференция в Детския отдел на Столична библиотека, с участието на организаторите от Асоциация „Българска книга“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“ и Столична библиотека. На събитието бяха представени подробности за целите, фокуса и инициативите на тазгодишното издание на кампанията.

На откриването присъстваха зам.-министъра на културата г-жа Амелия Гешева и домакините г-жа Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека; г-жа Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на АБК и г-жа Галя Дянкова, член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, официални лица, гости и приятели на кампанията.

Организатор на „Походът на книгите“ е Асоциация „Българска книга“ и е част от Културния календар на Столична община за 2019 г., с финансовата подкрепа на Столична община.

Днес – 04.04.2019 г. в детска градина „Шарл Перо“, любимите си книги от детството сподели и великолепната Симона Пейчева, която с усмивка на лице приветства младите си слушатели в света на приказките.

На събитието присъстваха и – арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на СО район „Младост“, Анна Филипова – представител на Асоциация „Българска книга”, Николай Енчев – главен експерт в отдел „ОСДЗКС“ към СО район „Младост“, както и Ръководството на детската градина в лицето на нейния Директор – г-жа Валентина Колева.

Арх. Русев също сподели с децата спомени от негови любими книги и им подари колекция от детски приказки, с които им пожела безгрижно детство в света на книгите, въображение, с което да преминават по-леко през препятствията на живота и много усмивки, поуки и цветни спомени от магията на приказките.

Арх. Русев разказа на малките слушатели, че международният ден на детската книга се отбелязва на 2-ри април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена и ги посъветва преди да се отдадат на каквото и да било, първо да обърнат поглед към книгите. Заедно със Симона Пейчева обясниха на децата, че преди да станат например спортисти е добре да подплатят знанията си, чрез книгите и да развият интелекта си.

Децата слушаха с интерес думите на арх. Русев и г-жа Пейчева, като разбира се бяха особено нетърпеливи да чуят „Червената шапчица“, разказана от неповторимата Симона Пейчева.

11:33 | 04.04.19 | Новини