Събития

Прожекции на български филми на открито с Блок Кино

През август 5 безплатни прожекции на 5 български пълнометражни филма и 5 късометражни филма ще превърнат в приказни киносалони под звездното небе 5 столични кварталa.

Какво събира Княжево, Младост, Света Тройца и Хиподрума?

Квартали извън централната градска част, често възприемани като сиви и скучни? Алтернативният отговор на младия екип на Сдружение АС, който стои зад проекта Блок Кино, е чаровни със своята уникалност и атмосфера квартали с квартални компании, вечерни разговори по съседски пред блока и дълги летни вечери само като за кино на открито.

Така през месец август тези квартали ще посрещнат 5 безплатни филмови прожекции на съвременни пълнометражни и късометражни български филми. За пет вечери Блок Кино ще преобрази междублокови пространства и училищни дворове в чудни кино салони под открито небе, за среща с най-добрите заглавия от последните 10 години, отличени на български и международни кинофестивали.

На 4-ти август в кв. Княжево, в двора на 26 СОУ ‘Йордан Йовков” програмата на Блок Кино стартира с пълнометражния игрален филм на Георги Дюлгеров Лейди Зи (2005) и късометражния Чест (2013) на младия режисьор Павел Веснаков. На 6-ти август кв. Младост 3 ще се преобрази с прожекцията на Зад кадър на Светослав Овчаров (2010) и късометражния Паркинг (2014) на Ивайло Минов. Подслон (2010) на Драговмир Шолев и Учител на Орлин Милчев a.k.a. Атила ще бъде на 11ти август на откритата сцена в квартал “Света Тройца”.

13ти август и квартал Хиподрума са датата и мястото на 4-тата прожекция. Блок Kино ще е на гости в двора на 51 СОУ “Елисавета Багряна” с Потъването на Созопол (2015) на режисъора Костадин Бонев и Мечти на Камен Коларов.

Организатор на Блок Кино е Сдружение АС – Лаборатория за културни инициативи, в партньорство със списание „Кино”. Проектът е част от кампанията „Един град във фокуса на киното”, подкрепена от Столична община и програма „Култура”. Сдружение АС – Лаборатория за културни инициативи е младо сдружение на ентусиасти, ориентирано към популяризиране на съвремената културата и изкуството.

14:50 | 28.07.15 | Събития