Съобщения

След публикация в CNN чудеса помагат на бъдеща църква в София

Християните от квартал „Младост“ на българската столица София вече вярват в чудеса. Бъдещият храм „Рождество Христово“, който те от години изграждат изцяло с дарения, буквално расте пред очите им, след като CNN превърна инициативата им в световна новина.
За по-малко от два месеца след публикацията в CNN iReport “Църква заменя казарми в софийски квартал“ даренията са се удвоили. На 28 август – датата на която до края на 19 век вярващите в България са чествали Успението на Пресвета Богородица, с тържествен водосвет ще бъдат издигнати куполите на храма и ще бъде завършена първата и най-важна част от неговия строеж.
Чудесата обаче не свършват дотук. Въпреки че не е изцяло завършен, храмът „Рождество Христово“ вече си има кръст и две камбани с чудна история. Едната от тях тежи 120 килограма, изработена е от пловдивска фирма, основана през далечната 1872 г., и е дарена от Антонио Йолричев. Другата камбана е била излята още в края на 19 век за църква в Приморско, също в Пловдив, в леярната на двамата братя Ст. И Хр. Алексиеви. До годините на комунистическия режим тя събирала миряните в крайбрежния град за празници и тъжни събития. С идването на комунистите на власт храмът бил разрушен, а 50-килограмовата камбана – изхвърлена на бунището. Спасили я местните рибари. Те я закачили в бивака си, а щом се задавала буря, звънкият й език призовавал мъжете в морето да зарежат улова и да се върнат с лодките си на брега.
Заради атеизма на местните управници обаче, по-късно езикът й бил изтръгнат. Сега по заръка на кметската управа в „Младост“ местни майстори леят нов език за камбаната. Тя ще зазвъни отново в края на декември, за да възвести Христовото Рождество и да събере жителите на софийския квартал на първия празник в новия храм.
Линк към статията можете да намерите тук.

19:42 | 05.09.14 | Съобщения