Новини

Честит Еньовден!

Днес православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител. Денят е известен във фолклора като Еньовден, а празникът е сред най-популярните в обредния цикъл.

Според народното поверие на днешния ден цветята и билките имат най-голяма сила да лекуват. Освен че имат лечебни свойства, набраните билки служат и за гонене на духове. Те обаче трябва да се съберат преди да изгрее слънцето. Преди първите лъчи се берат и полски цветя, от които се прави голям венец. През него се преминава три пъти за здраве, а после се пази през цялата година.

На този светъл празник в местност „Камбаните“ клубовете към Съюза на инвалидите и пенсионерите в България бяха подготвили празнична програма, с която поздравиха своите гости за празника. Сред тях бяха и ВрИД Кмет на район „Младост“ – арх. Румен Русев, зам.-кмет – ланд. арх. Мария Грозева, както и Валентин Колев – старши експерт в отдел „Образование, социални дейности, здравеопазване, култура и спорт“ на район „Младост“.

Празникът бе открит с очарователното изпълнение на децата от Детска градина № 59 „Елхица“, които изпяха няколко красиви Еньовски песни.

След това думата бе даден на арх. Русев, който поздрави всички за празника и им пожела много здраве, чудеса и много вълшебства. Той припомни, че набраните днес билки имат специални свойства и лекуват всякакви болести и изрази увереността си в това, че след днешния ден всички присъстващи ще бъдат по-здрави и благословени. Защото именно в това е магията на днешния празник. Думите му усмихнаха всички присъстващи и последваха бурни овации.

След това децата от Детска градина „Елхица“ отново подариха на публиката си няколко песни и танци, свързани с празника и за финал поведоха Еньовско хоро, на което се хванаха и много от присъстващите.

Програмата продължи с редица изпълнения на български народни песни от няколко състави от различни райони на Столична община – Казичене, Нови Искър, Дружба и др.

Честит празник на всички! Бъдете здрави!

 

13:47 | 24.06.19 | Новини