Новини

146 години от обесването на Апостола на българската свободата – Васил Левски

На 19 февруари отдаваме почит пред личността и безсмъртното дело на Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев – Дякона. По повод 146 години от неговата гибел, множество жители на район „Младост“ и кв. „Горубляне“ взеха участие в тържественото поднасяне на венци и цветя пред паметника на  Васил Левски в кв. „Горубляне“.

Събитието се състоя от 11:00 ч. на централния площад. В него взеха участие Представителният Духов Оркестър на Сухопътните войски, Настоятелството на Народно читалище „Васил Левски 1928“, децата на Детска градина 123 – „Шарл Перо“, ученици от 82-ро ОУ „Васил Априлов“, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, граждани и ръководството на СО район „Младост“ в лицето на Вр. ИД Кмет – арх. Румен Русев, зам.-кмет ланд. арх. Мария Грозева, зам.-кмет Стефан Павлов, началник – отдел „Образование, социални дейности, здравеопазване, култура и спорт“ – Евелина Станчева, както и експертите от отдела – Милена Кръстева, Светла Дякова и Николай Енчев.

С тържествена програма, посветена на подвига и безсмъртното дело на Дякона, със стихове и слова бе отбелязан денят, белязал една от най-черните дати в историческата ни памет. В знак на почит към безсмъртното дело на Апостола на българската свобода Кметът и екипът му поднесоха венец от името на признателните граждани на Район „Младост“. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на едно от най-свидните чеда на отечеството ни. Поклон пред живота и великото му дело!

На 18.02.2019 г., арх. Русев присъства на още едно събитие, организирано в чест на Васил Левски – откриване на паметна плоча в храм „Рождество Христово“  в  „Младост“.

С поставянето на тази плоча се поставя и своебразно начало за изграждането на Пантеон на Народните будители – радетели за духовната свобода и независимия дух на българите. Тази инициатива е първата такава на територията на район „Младост“ СО и  ще се реализира в близко бъдеще с подкрепата както управата на Храма, администрацията на район „Младост“, така и гражданите.

На откриването децата на 59-та Детска градина – „Елхица“ представиха богата поетично – музикална програма в прослава на живота, делото и безсмъртието на Апостола.

14:54 | 19.02.19 | Новини