Съобщения

Ансамбъл „Пламъче“ празнува 10 години

С голям концерт в зала 1 на НДК, ансамбъл „Пламъче“ към читалище „Младост 1971” отпразнува 10 години от създаването си. Танцовият спектакъл, разказващ за българската обредност, традиции и незабравими детски игри, бе представен от близо 200 деца, на възраст между 5 и 18 години.
Тематичните танци пресъздадоха ритуали свързани със Сирни Заговезни, Тодоровден, Благовещение и Лазаровден. Най-малките представиха своя версия на любимите на всички поколения „сляпа баба“ и гоненица. В края на програмата беше направена и премиера на танца „Крайдунавска приказка“, създаден от проф. Кирил Дженев, предоставен и поставен от Фолклорен ансамбъл „Тракия“.
„Вече десет години се стараем да учим децата на българщина, на уважение към културното ни наследство, на любов към изкуството“, коментира Ивайло Първанов, създател и ръководител на ансамбъл „Пламъче“. „В същото време обаче, нашите танцьори разбират какво е екипна работа, създават трайни приятелства и развиват чисто човешки качества, необходими не само за сцената, но и за живота. Именно това ни мотивира да вървим напред.“
Ансамбъл „Пламъче“ е създаден през 2007 година от Ивайло и Ралица Първанови и вече 10 години издирва, съхранява и популяризира българския танцов, музикален, песенен и обреден фолклор. Съставът работи с екип от специалисти – хореографи, етнолози, педагози и музиканти. Ансамбъл “Пламъче” прилага специално разработена програма за обучение, съобразена с възрастта на децата и базирана на спецификите на българските народни танци. От 2011 г. започва да представя България на международна сцена, а от 2014 г. – е представителен танцов ансамбъл на България за ЦИОФФ (CIOFF) България.
За повече информация: http://plamache.org

6:14 | 07.03.17 | Съобщения