Събития

3 декември – Международен ден на хората с увреждания

На 29.11.2015 г. в залата на Народно читалище „Джон Атанасов“ в жк. „Младост“ 2, със съдействието на СО район „Младост“ и сдружение „Тишина“, се отбеляза международния ден на хората с увреждания. Гости на събитието бяха кмета на район „Младост“ д-р Цвета Авджиева, служители от отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване, култура и спорт“, г-жа Донка Нейкова – представител на сдружението на инвалидите и пенсионерите в „Младост“ 1, г-жа Анжела Илиева от фондация „И нас ни има“, възпитаници от средното специално училище за деца с увреден слух „проф. Д-р Дечо Денев“ в гр. София, както и много други.
За настроението на гостите и всички присъстващи се погрижиха певицата Галя Георгиева, балет „Веда джуниър“, както й младите таланти от театрална група „Мим арт“, които са наследници на група „Жестим“.
Трупата е създадена през 2008-а и в нея работят 15 актьори с увреден слух, 8 от които са завършили специализиран клас по “Пантомима” в НАТФИЗ. Техен ръководител е г-жа Мария Атанасова, с чиято помощ, много търпение, старание и всеотдайност постигат големи резултати и напредък. По удивителен начин нечуващите актьори синхронизират жестове и мимики, танцуват, без да чуват музиката. Публиката аплодира бурно актьорите, за които изявата е едновременно предизвикателство и удоволствие. Музикалната програма беше разнообразна и забавна, от песни и танци до театрални скечове и закачки.
Този ден започва да се чества от 1992 г., когато Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. Нека не забравяме, че тези хора имат нужда от особено и специално внимание, от индивидуален избор и контрол над живота си, така както и хората без увреждания.
Д-р Авджиева закри празничната програма и обяви, че нейния кабинет е винаги отворен за всички които имат нужда от помощ, разбиране и подкрепа.

19:49 | 01.12.15 | Събития