Съобщения

60 ГОДИНИ СЪЗДАВАМЕ БЪДЕЩЕ

На 27 април 125 СОУ „ Проф. Боян Пенев“чества своя 60 годишен юбилей. В препълнената зала „България“ бяха дошли много родители, бивши и настоящи ученици, представители на различни институции.
Сред официалните гости бяха г-жа Йорданка Фандъкова-кмет на София, г-жа Маргарита Попова- вицепрезидент, г-жа Ваня Кастрева- зам.министър на образованието, г-жа Ваня Добрева – председател на Комисията по образование на 42 –то Народно събрание, д-р Цвета Авджиева-кмет на район Младост.
Директорката на училището – г-жа Ирена Анастасова отправи приветствие към учителите и учениците и очерта пътя на развитие на училището от неговото създаване. През 1955 г. в центъра на столицата, върху руините на разрушените от бомбардировките сгради през Втората световна война ,се построява училищна сграда на 34-то Средно смесено училище. Две години по-късно прераства в 125 Основно училище. През 1970/1971 г. училището се мести в новопостроената сграда в Младост 1,където се намира и до днес, а през 1991 г.приема за патрон името на проф.Боян Пенев- известен творец, славист, преводач и изследовател. Днес 125 СОУ е едно от най-големите столични училища и второ по големина в район Младост. През неговите класни стаи са преминали хиляди момчета и момичета, които днес са изявени професионалисти в различни области на живота. Известни бивши ученици са спортистките Мануела и Катерина Малееви, Адриана и Камелия Дунавски, Боян Гребенчарски…
Подобряването на материалната база, развитието на извънкласните занимания и успешното прилагане на учебния процес с цел изграждането на талантливи, знаещи и можещи млади хора, бе показано и на големия юбилеен концерт, където учениците пяха български и английски песни, руски романси, и танцуваха народни хора и модерни танци, показаха завидни акробатически номера и композиции по художествена гимнастика, демонстрираха изпълнения на състезателни танци и още много други изпълнения. С две думи учениците показаха, че училището им е с авторитетно лице , училище за личности, за което има огромна заслуга учителският колектив и специално директорката Ирена Атанасова. Заради умелото и ръководене и успехите във възпитанието и обучението на младите хора тя бе обявена от кмета на района д-р Цвета Авджиева за най-новия член в семейството на „Знаковите личности на район Младост“- една оригинална награда на общинската администрация, която се присъжда на най-достойните и изявени личности на района.
Д-р Авджиева прочете приветствие и връчи специално изработения плакет „ Знакова личност на район Младост“ на г-жа Анастасова под бурните аплодисменти на присъстващите. По случай юбилея на училището бяха прочетени много поздравителни адреси от различни институции и бяха поднесени много цветя.

15:33 | 28.04.15 | Съобщения