В залата на Народно читалище „Васил Левски“, с тържество бе отбелязана 60 годишнината на Детска градина № 123 , която носи името на Шарл Перо, писателят създал най- хубавите и известни приказки за деца. 2023г. е годината, в която се отбелязва 320 години от смъртта на писателя.
Детска градина № 123 е построена в кв. Горубляне за удобство на родителката общност в сградата на старото училище под номер 144 с директор Снежина Петрова, която изпълнява длъжността директор до 1972г.
Нейно продължение е г-жа Цветанка Апостолова, заемаща поста директор на детската градина от 1972 до 1975г.
През 1976г. се закриват двете полудневни групи в училището и всички деца се преместват в детската градина. Директор става Цветанка Игнатова, която се нагърбва с нелеката задача да изгради авторитета на детската градина и умело я ръководи цели 20 години.
От 1997г. до март 2017г. на ръководния пост, директор е г-жа Юлия Петкова. По нейно време през 2013г. са реновирани две яслени групи в старата сграда и е построен нов корпус за 8 групи, в които се отглеждат, възпитават и обучават деца от 3 до 7 години. В същата година сградата на Детска градина №123 е обявена за „Сграда на годината“.
След това щафетата поема, Валентина Колева, за да продължи и надгради постигнатото до този момент. През последните 6 години тя превърна детската градина в среда за социокултура, като център за иновации и творчество.
В настоящият момент в градината се отглеждат, възпитават и обучават 271 деца в 10 възрастови групи, като се подрежда сред най- големите детски градини в район Младост.
За да отговори на обществените потребности, детската градина се стреми да изгражда свой облик и уникалност, да търси път към реализиране на собствен модел на образователна политика, така че да се превърне в институция, предоставяща качествено образование. Детското заведение е изградено като модерен комплекс с обезпечена комфортна и уютна интерактивна материална среда с отлични условия за детско развитие с активното участие на екипа в национални и международни програми и проекти. Налични са отделни зони за игра и сън; физически салон; плувен басейн; библиотечен кът; арт ателие; диорама на Етъра; 2 бр. външни площадки по БДП и 1 вътрешна мобилна площадка по БДП, кабинет на психолог и логопед, „Лаборатория за откриватели“, създадена съвместно с Детски научен център „Музейко“, детски планетариум, стем технологии – роботи за деца от 3 до 7 години, стем микроскопи, Lego Education и не на последно място грижи за създадената биоградинка.
Детската градина активно сътрудничи в работата си с НЧ „Васил Левски 1926“ и НЧ „Бъднина 1982“, Детски научен център „Музейко“.
Приятели на градината са алпиниста Методи Савов – покорителя на връх Еверест, Андон Николов – олимпийски шампион по вдигане на тежести, Симона Пейчева – художествена гимнастика, доц. Д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методи“, Мая Дългъчева една от най- известните душеприказчици на приказки за деца, писателката авторка на „Мотовете“ Радостина Николова, писателят Георги Атанасов и още много други личности.