Събития

IV МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ – СОФИЯ 2015

Официалното откриване бе дадено по традиция от д-р Цвета Авджиева, кмет на район Младост , съорганизатор на фестивала.
На събитието присъстваха много официални гости : посланикът на Албания в България г-н Киряко Курета, консулът на Босна и Херцеговина г-н Кемал Хасечич и съветникът към същото консулство г-жа Ясна Шафхаузер, г-н Александър Стаматович – първи съветник по консулските въпроси на Република Сърбия у нас, основният спонсор г-н Ерден Билгинер, член на борда на директорите на „Гаранти-Коза България” ЕАД, г-н Деян Дънешки – главен изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД, г-н Емил Павлов –президент на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали и фолклорни изкуства, официален партньор на ЮНЕСКО, кмета на Бистрица г-н Николай Гюров, представители на столичен район Искър, директорът на фестивала г-н Филчев и др. На събитието дойдоха много жители на район Младост и от цяла София.
След приветствието на д-р Цв.Авджиева към участниците първата фестивална вечер започна с парад на знамената на българските и чуждестранните фолклорни групи. Откритата сцена в парка пред сградата на районна администрация Младост грейна от прекрасните костюми и усмивки на децата. За първи път програмата бе открита с изпълнението на гайдарски състав за изворен фолклор „Петко войвода“ от читалище „ Светлина“София. И след тях се разгърна цветната танцова магия на IV-то издание на фестивала.Публиката бурно аплодира изпълнението на българските и чуждестранните състави : Детско-юношеският танцов ансамбъл „Пламъче” – София, Детският фолклорeн ансамбъл „Огнените” от с.Бусманци , Детският танцов ансамбъл „Бистрица”, Детският колектив от Културно-артистичната асоциация „Гайрет” от Сараево, Босна и Херцеговина; „Мали Гронковяни“ от Полша; Детският ансамбъл „Доролетул“ от Румъния; Група „Дуреш“ от Албания и ансамбъл „Ера“ от Сърбия.
На 24 април д-р Цвета Авджиева посрещна в залата на районната администрация ръководителите и деца от чуждестранните състави, с които си поговориха и си размениха подаръци. Д-р Авджиева им пожела догодина отново да се срещнат на фестивалната сцена. След това всички заедно засадиха младо дръвче – чинар в парка пред сградата на районната администрация . От 18ч. групите танцуваха на открита сцена на площада в с. Бусманци. На 25 април от 10 ч. малките танцьори играха на лятната естрада в Борисовата градина и от 18ч. в читалището в с. Бистрица. Четвъртият международен детски фолклорен фестивал завърши на 26 април с пищно шествие по централните софийски улици и заключителен концерт на сцената на лятната естрада в Борисовата градина .

11:38 | 24.04.15 | Събития